Pokret za Valjevo nema gospodare

Štampa PDF

Nakon jučerašnjeg pominjanja u obraćanju medijima funkcionera SNS-a Mihaila Jokića saopštenjem za javnost oglasio se Pokret za Valjevo. Saopštenje prenosimo u celosti.

“Pokret za Valjevo” se tokom više od dvadeset godina svog rada bavio borbom sa problemima u društvu. Uvek kroz institucije i uvek nedvosmisleno. Tako je bilo i kada smo 2013. godine inicirali zakazivanje vanredne sednice Skupštine Grada Valjeva, na kojoj bi se raspravljalo o radu najvišeg i najvažnijeg gradskog organa. Iako je, po nama, i mnogima koje smo konsultovali sve urađeno u skladu sa zakonom, predsednik Skupštine obio je da zakaže traženu sednicu. Obražloženje za nepostupanje po zahtevu bilo je da potpisi nisu validni, odnosno dnevni red koji ih prati. Sada saznajemo da je bilo i nekih drugih “nepravilnosti”. Znači, neko je napravio prekršaj. Neko ko je, navodno falsifikovao nečiji potpies, ili neko ko je mesecima ćutao o takvom saznanju.

Sve to je, na žalost, još jedan od mnogobrojnih dokaza u nizu da se o principijelnosti i doslednosti u politici govori samo kada se kritikuju tuđi postupci. Takođe, rezultati se vrednuju samo po tome ko ih je napravio, a ne po opštem dobru koje donose. Sada, kada je svima jasno da je cilj zakazivanja sednice Skupštine zaista bilo uvođenje preko potrebnog reda, sa čime se tokom sednica i sam predsednik žalio, pre svega kritikujući poslovnik, usledila su nova “objašnjenja”.

Shvatamo da je teško promeniti životne navike i shvatiti da postoje ideje i ljudi koji su iskreni. Teško je komunicirati iskreno i otvoreno, kad navika kaže “Ja tebe vojvodo, ti mene serdare”. Novi zajedljivi napadi na “Pokret za Valjevo” teško da će doneti ikakav benefit u tekućoj kampanji za republički parlament. Mi smo lokalni pokret, trajno opredeljen za borbu da stanovnicima Valjeva i šire okoline bude bar malo bolje u svim segmentima života. Zato i jesmo iskreni, i zato je to i prepoznato na prethodnim izborima,i onima pre njih…

Mi nemamo gospodare, nemamo “drugove odozgo”, koji, kako rekoše krajem prošle godine pojedini odbornici valjevskog parlamenta, mogu da nam narede, šta i kako da radimo. A naređenja ne primamo ni od “drugova odavde”. To odlično zna i aktuelni predsednik Skupštine Grada Valjeva, koji je svedok da su odbornici “Pokreta za Valjevo” imali svoj stav i nisu uvek glasali kao ostatak koalicije. Tako su se ponašali i naši predstavnici u gradskom veću, i tako će se ponašati i ubuduće. Što se tiče ponašanja novozaposlenih, uglavnom nestručnih i samo partijski podobnih, tu očekujemo komentare od onih koji su ih delegirali na određena mesta koja svojim radom finansiraju svi Valjevci.