PREDLOG ČLANA GRADSKOG VEĆA POKRETA ZA VALJEVO

Štampa PDF

Vlada RS preporučila je gradovima u kojima se nalaze preduzeća odbrambene industrije konverziju duga preduzeća prema gradu u vlasništvo u visini izraženog duga. Grad Valjevo konvertovaće dug Krušika u sopstveno vlasništvo čime će steći oko 20 % učešća u kapitalu ove fabrike. Član Veća Aleksandar Vujić predložio konverziju u nekretninama koje ministarstvo odbrane ima u Valjevu.

Krušik u ovom trenutku gradu duguje 830 240 000 dinara, od čega na izvorne prihode koje administrira grad potpada 42 miliona dinara i to je stanje duga zaključno sa 31. decembrom 2012. godine. Drugi deo je 787 miliona ustupljenih prihoda ili 80% poreza na zarade koje lokalna samouprava treba da dobije, a prema ugovoru koji je Krušik potpisao sa lokalnom samoupravom i po kome njegova dugovanja iznose 984 miliona dinara. Pomenutih 830 miliona predvidja praktično ušečće grada u kapitalu Krušika od 20%.

Aleksandar Vujić, član gradskog Veća, danas je konstatovao da sa tih 20% udela grad može da dobije samo jednog  člana u UO Krušika, a da je istovremeno poznato da grad duguje i ima obaveze preme ministarstvu odbrane još iz vremena preuzimanja Doma vojske. „Poznato je da ministarstvo odbrane poseduje u ovom gradu neke kapitalne objekte kao što su kasarna Kadinjača i zgrada komande.I to bi mogla da bude imovina koja bi se kompenzovala za gradsko upravljačko pravo ili imovinu koja se u ovom trenutku nudi gradu za krušik. U celoj toj priči postoji i element da ministrstvo već godinama koristi Dom armije u požarevcu koji pripada Valjevu. Ni to se do sada nije zamenilo za nešto što je nama ovde na dohvat ruke. Predlog je da se urade te zamene umesto vlasništva od 20 % u Krušiku“, rekao je Vujić.