Pokret Zapadna Srbija

Štampa PDF

 

Ponekad izgleda da svi putevi u Srbiji vode u Beograd ili kroz njega. To važi ne samo za asfalt, već i ekonomiju, politiku, obrazovanje, kulturu, sport…

Prvi korak koji preduzimaju oni koji su nezadovoljni ovakvim stanjem obično je politički.

To su uradili i lokalni pokreti i grupe građana iz Srema, Mačve i Kolubare koji su danas osnovali Pokret Zapadna Srbija.

Primer diplomiranog defektologa koji radi kao poslovni sekretar ili studenta prava koji želi da živi u Beogradu može biti iz Vranja, Kruševca, Valjeva, Sremske Mitrovice ili Šapca.

U ovom poslednjem živi oko 120 hiljada ljudi.

Grad ima dobar geografski položaj, reku.

Čak je i privatizacija bila dobra, ali su problemi slični kao u drugim delovima zemlje.

Kako Srbijom, umesto tržišta i konkurencije, gospodari politika, udreženja i grupe građana iz Šapca, Sremske Mitrovice, Valjeva, Bogatića i još nekoliko gradova i opština odlučile su da se udruže u politički pokret – Zapadna Srbija.

Svakodnevni život je, kažu, u lokalnim samopravama, a ne samo u Beogradu, zbog čega se zalažu da reformu državne uprave.

Šumadija i Zapadna Srbija, kažu u pokretu, imaju dosta zajedničkog, pa ne čine samo statistički region.

Podršku osniavnju pokreta Zapdna Srbija pružila je i stranka Zajedno za Šumadiju.

Ovaj čin je, kako je rekao potpredsednik Zajedno za Šumadiju Saša Milenić, stvar principa, pošto su ideje veoma slične.

Program Pokerta Zapadna Srbija, usvojen na prvoj skupšini u Šabačkom pozorištu, proklamuje regionalno organizovanje, ekonomski napredak, evropske integracije, toleranciju.

Ovu ideju podržali su ne samo politički aktivisti već i pojedini književnici, glumci i javne ličnosti iz ove regije.

( Preuzeto sa sajta Zapadna Srbija )

 

Prema rečima Nemanje Pajića, nastanak pokreta inicirale su grupe građana u opštinama regiona.“Građani se udružuju samoinicijativno i nema centrale neke stranke iz Beograda koja bi to mogla da zaustavi. Mi smo shvatili da se za suštinsku decentralizaciju moramo izboriti sami jer nije u interesu stranaka da je dozvole“, rekao je Pajić novinarima i dodao da je inicijator takvog načina organizovanja građana „prekomponovanje vlasti“.

 

(Preuzeto sa sajta Zapadna Srbija)

 

DEKLARACIJA POKRETA ZAPADNA SRBIJA