PROSLAVLJENO 25 GODINA OD OSNIVANJA POKRETA ZA VALJEVO

Štampa PDF

 

U holu Centra za kulturu uz prisustvo osnivača, članova , prijatelja kao i predstavnika drugih političkih partija proslavljen je 25. rodjendan Pokreta za Valjevo.
U sklopu proslave otvorena je izložba fotografija, “Moje Valjevo u slici i reči”. Pristiglo je 50 radova od dvadeset valjevskih fotografa. Izabrane su tri najbolje i dobitnicima su uručene nagrade.
Najavljeno je izdavanje knjige o Valjevu, sa tekstovima valjevskih pisaca i pesnika. Kao iliustracija iste poslužiće sve fotografije koje su se našle na izložbi .

Skup su pozdravili svi predsednici Pokreta u proteklim godinama: Vojislav Andrić, Siniša Mitrović, Slobodan Djukić, Božidar Milić, Ilija Tripković i Aleksandar Vujić.
Prvi predsednik Pokreta za Valjevo, Vojislav Andrić, govorio je o osnivanju i prvim koracima .
“Gde god da se kroči kroz Valjevo može da se vidi nešto što podseća na Pokret za Valjevo. Čim smo osnovani dočekani smo na nož. Državna bezbednost bavila se nama, a mi smo bili potpuno bezopasni i posvećeni samo svom gradu i sa dobrim namerama za ovaj grad. Kasnije su to i sami shvatili pa su nas pustili da radimo i doprinosimo. Ideja Pokreta za Valjevo je sigurno preživela ovih 25 godina i živeće dok bude Valjeva i Valjevaca. Ta ideja o Valjevu pripada svima.”
Aktuelni predsednik Pokreta za Valjevo, Aleksandar Vujić, rekao je da su sve poruke i izgovorene reči pre 25 godina, kada je osnovan Pokret aktuelne i danas.
“ Hoću da verujem da će se vreme ubrzati i da neće proći još 25 godina da ćemo se pomeriti ovako malo. Hoću da verujem da će za 25 godina neki naš naslednik stajati na ovom mestu i objašnjavati da je u ovom gradu od 150.000 stanovnika, nerealno očekivati da sledeće godine započnemo metro, ali je realno da zaposlimo 10.000 ljudi... Biće još generacija, kojima će mikronsko Valjevo biti centar sveta i koji meridijane neće računati od Griniča nego od Valjeva“.
Siniša Mitrović u svom obraćanju prisutnima podsetio je da je Pokret za Valjevo osnovan kao treća grupacija u Srbiji 90-tih odmah iza Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.
Druženje je nastavljeno prigodnim koktelom.