ПОЗИВАМО ВАС НА ПРОСЛАВУ 25 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ПОКРЕТА ЗА ВАЉЕВО

Štampa PDF

ПОКРЕТ ЗА ВАЉЕВО – ПРВА ЧЕТВРТ

 

Двадест пет година, пуна четвртина једног века, је прошло од оснивања прве локалне политичке партије у Србији, - Покрета за Ваљево, аутентичне и оригиналне политичке организације грађана Ваљева основане са намером да горућа животна питања грађана и њихови стварни грађански и заједнички локални интереси заузму одговарајуће место у политичкој утакмици тек рођеног политичког плурализма у Југославији и  Србији.

Политичку организацију, Покрет за Ваљево је на почетку септембра 1990 године основала група од преко 100 угледних Ваљеваца, окупљајући се у Ваљеву, на симболичном месту, код обновљене Иловачића воденице на реци Градац, чиме се недвосмислено желело да укаже, да ће  политичка активност Покрета следити традицију грађанаског Ваљева насталу у деветнестом веку која је обележила успешан раст и развој Ваљева и његово прерастање од малене балканаке паланке у градски центар северозападне Србије. Симболичне намере су тада претворене у усвојену политичко-програмску декларацију која је постала угаони камен свих наредних програмских политичких активности и залагања чланова Покрета за Ваљево.

На основу ставова изнетих у овом почетном докумету, четврт века политички активизам Покрета за Ваљево бива усмерен на сталну борбу за бескомпромисно провођење и афирмацију принципа тржишне економије, здравог политичког плурализма и парламентаризма, рационалног и домаћинског газдовања природним и људским ресурсима, очувања и унапређења културне баштине и традиционалних вредности Ваљевског краја, неговању националне, верске и политичке толеранције, развоја културе дијалога и поштовања људских и грађанских права и слобода. Прокламујући оваква начела и залагања Покрет за Ваљево је одмах постао „трну у оку“ многим политичким групацијама заснованим на политиканским идеологијама пробуђеног национализма и  лажног демокртског плурализма, које су смисао политичког организовања виделе у борби за освајање власт по сваку цену, у циљу остварења пре свега личних интереса појединаца и задовољења личних потреба недорасле политичке врхушке. Упркос овим бројним нападима од стране свих носилаца недозрелих и мржњом набијених политикантских идеолигија, како са позиција осионе власти, тако и из каљуге опозиционог роптања, узвишена вредност прокламованих идеја модерног европског друштва, која је истински дубоко укорењеа у људима Покрета за Ваљево, дала је посебу снагу и жилавост Покрету, те способност да постоји, истрајава и опстане на политичкој позорници Ваљева и Србије.,

Од свог настанка 1990 год., дакле пуну четвртину века, Покрет је красило доследно и беспоговорно залагање за бољитак Ваљева и ваљевског краја. Чланови Покрета и његово руководство непрестано су били загледани у будућност која долази, напињући све своје снаге у борби за мир, за победу разума над националном слепилом, за стабилизацију економских токова, за повратак ове земље и нашег Ваљева на места у Европи која им припадају. Своју доследност и истрајност Покрет за Ваљево доказује и данас. нудећи свој аутетичан и стваралаштвом надахнут програм и визију Ваљева у непосредној будуђности ослоњену на идеју Ваљева изнад просека земље Србије, Ваљева као стецишта и жаришта нових струјања у економском, културном, друштвеном животу његових грађана која дају замах и полет свеукупном развоју града и животног просперитета његових грађана.

. Ваљево изнад просека,  је скуп свих оних паметних иницијатива и племенитих визија ваљеваца, довољно храбрих да се у ово погубно време ухвате у коштац са највећом невољом србског народа – малодушношћу, безнађем  и очајањем. Визије изнад просечног Ваљева, нуде самоуверену веру у будућност, стваралачки оптимизам, наду и чврсту решеност да ћемо у Ваљеву дочекати боље сутра.

За боље сутра, Покрет за Ваљево је, као гарант испуњења својих визионарских програма, нуди највреднији људски потенцијал и ставља га у службу Ваљева и његових грађана. Претешко бреме друштвених промена и друштвено економског препорода читаве землље Србије а сами тим и ваљевског краја који је сада спуштен на доње лествице друштвеног развоја наше земље, позива све добронмерне и људе који воле свој град а посебно наше Ваљево на истрајно ангажовање и улагање максималних напора да се у непосредној будућности да све од себе за бољитак свих грађана Ваљевског краја.

Долазеће време, време које је пред нама, препуно је озбиљних изазова и великих радних и стваралачких захтева. Чланови Покрета за Ваљево, њихови симпатизери и поштоваоци дубоко су свесни величнине постављеног им захтева, спремно хрле у сусрет будућем великом задатку,  пружају руку изазову који намеће потреба за поновним успоном Ваљева и Србије. Спремни на лично жртвовање, опредељени су и на самопрегорно ангажовање у интересу бољег и срећније будућности сваког нашег грађанина.

Они такође, пружају руку свима, добронамерним и спремним да служи своме народу, да учине све да се на просторима земље Србије и нашег Ваљева почне нормално живети.

Живети као сав нормалан свет, највиши је захтев који постављамо себи и другима.

Живети у међусобном разумевању, сарадњи, солидарности, живети у суживоту различитости, идеја, схватања, веровања, искустава.

Успешно живети и успешно радити, доприности себи и друштву, то је циљ за који се данас Покрет за Ваљево свим својим снагама залаже и за чије остварење пружа своју руку.

Тако идеја локалне партије,  идеја Покрета за Ваљево, утемељује своју виталност и чврстину и настављајући своју политичку грађанску борбу за лепше и срећније Ваљево,  и крчи пут ка свом трајном опстајању у читавом наредном веку.

За бољи живот, за боље Ваљево, - ево руке!